![]() Infrahankkeiden kustannuslaskenta -hanke tuottaa avoimen laskentajärjestelmän infrarakentamishankkeille. Järjestämme kevään aikana työpajoja, joissa haetaan alan yhteistä näkemystä kustannusten määrittymisestä Infra 2015 -litteroille. 1. työpaja järjestetään ti 25.1.2019 klo 13 Väylävirastossa ja siellä käsitellään litteroita:
Jos tunnet Infrahankkeiden litteroiden sisällöt ja kustannusten määräytymisperusteet olet lämpimästi tervetullut jakamaan tietoasi uuden avoimen infra-alan laskentajärjestelmän kehittämiseen. Ilmoittautudu mukaan tästä linkistä. Tuorein lisäys Ratun kirjasarjaan on joulukuussa 2018 julkaistu Rakennushankkeen kustannushallinta. Kirjassa avataan kustannushallinnan kokonaisuutta sekä siihen liittyviä tekijöitä ja menetelmiä. Näkökulma on tilaajan ja toteuttajan.
Kirja täydentää Ratu-julkaisujen tuotannonsuunnittelun opetusmateriaaleja. Kirja sopii hyvin itseopiskeluun, koulutuksien lähtöaineistoksi sekä herättämään ajatuksia kustannusten hallinnasta läpi koko rakennushankkeen. Kirjan alkuosa keskittyy tarkastelemaan kustannushallinnan kokonaisuutta: miten rakennuskustannukset muodostuvat hankkeen eri vaiheissa, mitkä ovat toteutus- ja urakkamuotojen vaikutukset, miten kustannuksiin voidaan vaikuttaa, miten tietomallintamista hyödynnetään, mitkä ovat korjausrakentamisessa huomioitavat erityispiirteet sekä mitä erilaisia kustannuslaskentamenettelyitä käytetään. Kirjan loppuosassa käydään läpi rakennushankkeen kustannusten hallintaa suunnitteluvaiheessa, rakentamisen valmistelussa sekä tuotantovaiheessa. Kiitämme itsemme ja Ratu-ohjausryhmän puolesta kaikkia kirjan laadinnassa mukana olleita. Toivomme korjaus-, kehitys- sekä täydennysehdotuksia kirjan seuraavaa painosta varten, jotta se palvelisi mahdollisimman hyvin käyttäjien tarpeita. Kirjaa on saatavilla mm. Rakennustietokaupasta. Korjausrakentamisen Ratu-ohjekorttien pintatyökortit ovat päivityksen alla. Vuodenvaihteessa julkaistiin lattiapäällysteiden, laatoitusten ja kylpyhuoneen korjauksen päivitetyt ohjekortit. Kevään aikana julkaisuun ovat tulossa muun muassa levytys-, tasoitus- ja maalauskorjauksen päivitetyt ohjekortit.
Kortteja pääset tutkimaan RT tietoväylässä oheisista linkeistä:
Korjausrakentamisen pintatöiden työmenetelmissä ja työmenekeissä on tapahtunut vain vähäisiä muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Työstettävien materiaalien valikoimat sen sijaan ovat monipuolistuneet ja tuotteiden ominaisuudet kehittyneet. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten parketti- ja lautalattiat käsiteltiin 5-6 kertaa, nykyisiä lakkoja ja hiomakoneita käytettäessä riittää 3-5 käsittelykertaa. Laatoituksissa sekä seinä- että lattialaattojen koot ovat suurentuneet ja laattojen kiinnityslaastien kuivumisajat lyhentyneet. Aikanaan laastien kuivumista odoteltiin 2-3 vuorokautta ennen laatoitusten saumausta. Tänä päivänä nopeimmat kiinnityslaastit kuivuvat neljässä tunnissa ja parhaimmillaan laatoitus ja saumaus onnistuvat saman työpäivän aikana. Ohjekorttien päivittämistä on ohjannut Ratu-ohjausryhmä. Toimiessamme laaja-alaisesti rakentamisen tuotannon kehiittämisessä meiltä kysytään usein mitä Mittaviiva tarkkaan ottaen tekee! Yleisiä vastauksia olemme pyrkineet antamaan mm. verkkosivuillamme. Mittaviivalaisilta kysyttäessä jokaisella meistä on omalla tavalla painottamamme vastaus :)
Haluamme nyt antaa puheenvuoron asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme julkaisemalla lyhyitä sitaatteja haastatteluista kevään aikana Twitter-tilillämme. Seuraa meitä ja kommentoi omat kokemuksesi! |
Click here to edit.Mittaviivan blogi ajankohtaisista asioista. Arkisto
February 2019
Kategoriat
All
|