Koulutus EMMI

Akatemia -koulutus

Akatemia-koulutus on laaja tuotannon valmennusohjelma, jolla parannetaan hankkeiden toimintaa ja kannattavuutta, luodaan yhtenäistä johtamiskulttuuria ja toimintatapoja sekä luodaan henkilöstölle aito ymmärrys hankkeiden onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä.

Koulutuksen keskiössä ovat työmaan ja työmaatehtävien johtaminen, työturvallisuus, ympäristöasiat, aikataulut, kustannukset, talous, laatu, suunnittelun johtaminen, Last Planner, tahtituotanto sekä yhteistyön sujuvuus.

Koulutus toteutetaan tyypillisesti kahden päivän lähiopintojaksoina kolmessa tai viidessä eri moduulissa. Lähijaksoja ennen kurssilaiset tekevät sovittuja ennakkotehtäviä omiin hankkeisiinsa. Näin uusi osaaminen siirtyy saman tien käytäntöön. Lähijaksoihin liitetään iltaohjelmaa, joka tukee yhteenkuuluvuutta ja yrityksen me-henkeä.

Koulutuskokonaisuus suunnitellaan aina yhdessä yrityksen kanssa ja siihen voidaan sisällyttää alla muita Mittaviivan koulutusteemoja yrityksen toiveiden mukaisesti.

Jos henkilöstösi osaamisen kehittäminen kiinnostaa, ota yhteyttä: Anssi Koskenvesa

Jos haluat soveltaa yrityksenne toiminnassa Lean Construction menetelmiä, ota yhteyttä: Anssi Koskenvesa

Aiheeseen liittyviä tuotteita löydät myös verkkokaupasta, mm. Last Planner -opas ja Lean-pakka !

Lean Construction

Lean Construction on Lean-ajatteluun perustuva näkemys projektituotannosta, jonka tavoitteena on luoda ennustettavaa työnkulkua eliminoimalla tilanteet, joissa työ odottaa työntekijöitä tai työntekijät odottavat työtä.

Mittaviiva kouluttaa Lean Construction menetelmien käyttöä rakennusalan yritysten toiminnan kehittämisessä. Menetelmiä ovat mm. Last Planner, 5S tai tahtituotanto. Last Planner toimii erinomaisesti sekä suunnittelun että tuotannon johtamisen välineenä. Menettelyllä hallitaan lähtötietotarpeet sekä ajalliset ja sisällölliset tavoitteet.

 

Last Planner System

Last Planner System on (LPS) on yhteistoiminnallinen rakennushankkeen suunnittelun sekä tuotannon ajalliseen ohjauksen menetelmä. Siinä työntekijät ja työnjohto laativat yhdessä aikataulun rakennustöille niin, että projektin tavoitteet toteutuvat ja kaikki voivat sitoutua yhteisesti laadittuun aikatauluun. Keskeinen huomio on tehtävien aloitusedellytysten varmistamisessa, jolloin työt voidaan toteuttaa laaditun aikataulun mukaisesti.

Mittaviiva on tutkinut ja kehittänyt rakennushankkeiden ajallista suunnittelua Last Planner menetelmän avulla vuosien ajan. Parhaaseen tulokseen päästään, kun menetelmän käyttö aloitetaan jo hankkeen suunnitteluvaiheessa ja jatketaan myöhemmin tuotannon johtamisessa. Tarjoamme sekä koulutusta että laajempaa tukea Last Planner menetelmän käyttöön rakennushankkeissa. Koulutuksen ja tuen määrä räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaan.

Esimerkki: Halkokarin koulun Last Planner -valmennus ja tuki

  • Last Planner menetelmän koulutus hankkeen
  • suunnittelijoille, urakoitsjoille, sekä tilaajan ja käyttäjien edustajille
  • hankkeen kick off -tilaisuus, jossa käytännön harjoittelua menetelmän käytöstä
  • Last Planner -tuki hankkeessa, kunnes hankeryhmä on varmasti omaksunut menetelmän
  • LastPlannerOnline-työkalun käytön opastus ja tuki sekä
  • LastPlanner -työkalut
Kiinnostuitko?

Last Planner koulutuksista voit olla yhteydessä Anssi Koskenvesa tai Tarja Mäki.

Last Planner työkaluja voit tilata erikseen osoitteesta kauppa@mittaviiva.fi

Jos tahtituotannon koulutus ja kehittäminen kiinnostaa, ota yhteyttä: Anssi Koskenvesa

Tahtituotanto

Tahtituotannolla tarkoitetaan töiden suunnittelua siten, että työt etenevät osakohteista toiseen esteettömästi ja tasatahtisena. Myös tahtituotannossa hyödynnetään yhteistä aikataulusuunnittelua, mutta samalla pyritään osakohteiden pienentämiseen, jolloin hankkeen läpimenoaika lyhenee ja tuottavuus paranee.

Mittaviiva tarjoaa koulutusta tahtituotannon suunnitteluun, käyttöönottoon ja päivittäiseen johtamiseen. Koulutus voi olla lyhyt, jolloin keskitytään tahtituotannon periaatteisiin ja esimerkkien läpikäymiseen. Mutta se voi sisältää myös tahtituotantoaikataulun laadinnan ja edelleen sen kehittäminen yhteistyössä hankeosapuolten kanssa. Rakentamisen alettua tuemme tahtituotannon johtamista ja varmistamme, että osaaminen kehittyy projektin edetessä. Tarvittaessa hankkeeseen voidaan tarjota SiteDrive-työkalun käytön opastusta ja tukea.

Matkalla tahtiin -hankkeessa neljä rakennusyritystä vie tahtituotantoa osaksi omaa toimintamalliaan. Mittaviiva tukee oppimista ja tutkii hankkeessa alan oppimisprosesseja. Hankkeen tuloksista voi lukea lisää osoitteessa: xxxx. Hanketta rahoittaa Työsuojelurahasto.

Villego-peli

Villego-pelin avulla simuloidaan perinteisen ja Lean Consruction periaatteita noudattavan rakennushankkeen eroja. Osallistujat oppivat konkreettisesti, mistä tuottavuuden parantamisessa on oikeasti kyse ja miten avoin yhteistyö ja tiedonkulku siihen vaikuttaa. Peli on hauska tapa oppia ja sitä voidaankin käyttää mm. hankkeiden kick offeissa tai erilaisissa työntekijäpäivissä, joissa on keskiössä yhdessä tekeminen ja oppimisen ilo.

Pelaamaan Villego-peliä?

Villegosta tietävät lisää: Tarja Mäki ja Anssi Koskenvesa

Rakennushankkeiden johtaminen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ratu-tiedon hyödyntäminen

Ratu on rakentamisen tuotantotietoa, jonka avulla rakennusalalla toimiva voi oppia työn tuottavuutta, laatua ja työturvallisuutta hyvän rakennustavan mukaisesti. Erityisen hyvin Ratu soveltuu rakennustöiden vaihe- ja tehtävätason suunnitteluun ja johtamiseen.

Mittaviiva on tuottanut Ratu-tutkimusta vuodesta 1993 alkaen. Vuodesta 2016 eteenpäin olemme toimineet hankeosapuolena yhdessä Talonrakennusteollisuus RT ry:n ja Rakennustietosäätiön srs kanssa. Hyödynnämmme myös itse Ratua ja työaikatutkimuksen periaatteita Miittaviivan hankkeissa ja toimeksiannoissa sekä annamme käyttökoulutusta.

Koulutuksissa käymme läpi Ratun keskeiset sisällöt ja käsitteet sekä ohjaamme laskentaharjoituksia. Koulutettavamme oppivat löytämään haluamansa tiedon sekä erityisesti työmenekkien hyödyntämistä; työryhmän koon mitoittamisen, tehtävän keston laskemisen sekä tehtävien aikatauluttamisen periaatteet on koettu tärkeinä mm. tahti-aika-tuotannon laskennassa. Ratun rinnalla voi käyttää käyttöperiaatteiden oppimisen jälkeen myös hankkeessa tai omaan työhistoriaan ja hankekokemukseen perustuvia työaikatietoja.

Ratu on keskeinen osa tehtäväsuunnittelukoulutuksiamme.

Jos tehtävien ennakkosuunnittelussa on teidän työmaillanne parannettavaa, ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä teille sopiva koulutus- ja kehittämiskokonaisuus: Anssi Koskenvesa

Tehtäväsuunnittelu

Tehtäväsuunnittelulla tarkoitetaan rakennustöiden ennakkosuunnittelua, jonka avulla varmistetaan tehtäväkokonaisuuden laadukas ja turvallinen toteutus aikataulussa ja kustannusraamissa. Tehtäväsuunnittelu on yhteisprosessi, joka alkaa jo ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä ja päättyy vasta tehtävän valmistuttua. Siihen osallistuvat sekä tekijät että työnjohto, jolloin varmistetaan, että tekijöilläkin on varmasti selkeä käsitys siitä mitä työltä odotetaan.

Mittaviiva on kehittänyt ja kouluttanut tehtäväsuunnittelua vuodesta 1997 alkaen, mm. RET-koulutuksissa eli osana rakennusalan työmaajohdon erikoisammattitutkintoja. Mittaviiva on myös tuottanut aineisto ja työvälineitä tehtäväsuunnittelun sujuvoittamiseksi Ratu-hankkeessa. Tehtäväsuunnittelukoulutuksessa käydään läpi tehtäväsuunnittelun kokonaisuus sekä harjoitellaan tehtävien mitoitusta, edellytysten varmistamista ja ajallista johtamista. Tämän lisäksi koulutuksiin voidaan liittää osallistujien tekemien tehtäväsuunnitelmien sparrausta tai yrityksen tehtäväsuunnittelukäytäntöjen kehittämistä.

Rakennushankkeiden kustannusten hallinta

Onnistunut kustannushallinta tarkoittaa sitä, että tavoitteet asetetaan kokonaisuutena realistiselle, ymmärrettävälle ja toteutettavalle tasolle, minkä jälkeen hanketta ohjataan yhteistyössä kohti sovittua päämäärää.
Kustannukset arvioidaan luotettavimmin panospohjaisella kustannuslaskennalla, jossa kustannukset arvioidaan menekki- ja panoshintatietojen avulla. Panosmaailman ymmärrys ja tietämys niiden hinnoista mahdollistaa myös suoritteiden, rakennusosien ja tilojen luotettavan kustannuslaskennan.

Mittaviivan kouluttaa rakennushankkeiden kustannusten hallintaa seuraavien teemojen kautta:

  • kustannuslaskennan menetelmät ja periaatteet: tila-, rakennusosa-, suoriteperusteinen
  • tarjouslaskenta ja tavoitearvion laadinta
  • kustannusarvion laadunvarmistuskeinot
  • työmaa-aikainen kustannushallinta: tehtäväsuunnittelu, hankinta, kustannusvalvonta ja -ennustaminen, lisä- ja muutostöiden kustannuslaskenta
  • RATU-kustannuslaskenta -ohjelmiston käyttö kustannuslaskennan työkaluna (https://kustannuslaskenta.rakennustieto.fi/)

Kustannuslaskennan koulutuksista voit olla yhteydessä: Aki Peltola

Jos haluat oppia rakennushankkeen kustannushallinnasta tai jostain sen osa-alueesta, ota yhteyttä: Aki Peltola

Kehitetään yhdessä teidän tarpeisiinne sopiva koulutuspaketti.

Infrahankkeiden laskentapalvelun (Ihku) käyttö

Mittaviiva on mukana luomassa infrahankkeiden laskentapalvelua (https://ihkuallianssi.fi). Mittaviivalaiset hallitsevat Ihku-laskentapalvelun rakennusosakirjaston ja hankeosalaskennan taustalla olevat hankeosamallien laskentaperusteet. Rakennusosakirjaston ja hankeosamallien erityisosaaminen mahdollistaa syventävätkin kustannuslaskennan koulutukset.

Ihku-laskentapalvelun koulutuksia ovat mm.

  • Rakennusosalaskennan peruskäyttökoulutus
  • Hankeosalaskennan peruskäyttökoulutus
  • Syventävät koulutukset rakennus- ja hankeosalaskentaan
  • Räätälöidyt koulutukset
  • Lähitukea hankkeille Ihku-laskentapalvelun käyttöön

Peruskäyttökoulutuksissa opit laatimaan kustannusarvioita Ihku-laskentapalvelulla. Syventävissä koulutuksissa voidaan perehtyä tarkemmin esimerkiksi valitun hanketyypin (tie, katu, rata, silta, ym.) tai tekniikkalajin (esim. kunnallistekniikka, geo, yms.) luotettavan kustannusarvion laadintaan.

Työturvallisuus

Mittaviiva on tutkinut, kehittänyt ja kouluttanut rakennusalan turvallisuutta vuosien ajan. Mittaviivan koulutuksissa keskiössä ovat se, miten turvallisuusasenteiden muokataan ja motivaation turvallisuustyöhön parannetaan. Koulutusten sisällöt perustavat vankkaan tutkimustietoon ja vuosien kokemukseen alan kehityksestä.

Mittaviiva kouluttaa myös Työturvallisuuskeskuksen Työturvallisuuskortti-koulutuksia. Niistä saatu palaute on todella positiivista ja monet yritykset tilaavatkin omalle väelleen koulutuksen kokonaan Mittaviivasta. Näin varmistetaan, että henkilökunta on saanut samanlainen laadukkaan turvallisuuden peruskoulutuksen ja koulutuksen sisältöä voidaan kurssi kurssilta kehittää.

Pidämme myös erilaisia turvallisuuden kehittämisen työpajoja, joissa pohditaan koulutettavan yrityksen omaa tilannetta ja luodaan keinoja päästä alempaan tapaturmataajuuteen omassa toiminnassa. Tuloksena syntyy realistinen toimintasuunnitelma sille, miten nykyhetkestä jatketaan kohti turvallisempia työmaita.

Mittaviivan turvallisuuskorttikoulutuksiin voi ilmoittautua osoitteessa https://www.mittaviiva.fi/tuote/tyoturvallisuuskorttikoulutus/. 

Jos yrityskohtainen turvallisuuskorttikoulutus kiinnostaa, ota yhteyttä: Christian Kivimäki

 

Kiinnostaako Peili-koulutus?
Ota yhteyttä: Tarja Mäki

Peili-käyttäytymisprofiilit ja 360° johtamisarviot

Peili™-käyttäytymisprofiili on tehokas työväline, jolla voidaan tehostaa yhteistyötä erilaisten ihmisten kesken. Nämä taidot ovat erityisen hyödyllisiä esimiestyössä. Peili™-käyttäytymisprofiilissa työtoverit arvioivat henkilön toimintaa. Palautteen avulla henkilö oppii ymmärtämään erilaisia käyttäytymismalleja, millaisena muut näkevät oman toiminnan ja miten kykenee mukauttamaan omaa toimintaansa erilaisten tilanteiden ja ihmisten parissa.

Peili-johtajuusarvio on 360º palaute- ja kehitystyökalu, joka mittaa johtajuutta täsmällisesti. Mittarin kysymykset ovat yksiselitteisiä, ja ne antavat selkeitä vastauksia. Palautetta pyydetään eri arvioijaryhmiltä. Käyttäytymiskompetenssit ovat hyvin yleisiä, ihmisyyteen liittyviä ulottuvuuksia, joita vaaditaan kaikissa johtotehtävissä.

Peiliä™ on hyödynnetty suomalaisissa yrityksissä hyvällä menestyksellä jo yli 25 vuotta. Mittaviiva toimii Peili™ -käyttäytymisprofiilin ja Peili™-johtajuusarvioinnin sertifioituna valmentajana.

Solmutyöskentely

Solmutyöskentely on tehokasta yhteistyötä, jossa eri asiantuntijat kokoontuvat yhteen työskentelemään yhteisen ongelman ratkaisemiseksi. Menetelmää on menestyksekkäästi käytetty useissa hankkeissa Suomessa. Se nopeuttaa suunnittelutyötä ja parantaa suunnittelun laatua, koska suunnittelutyö toteutetaan laajemmalla asiantuntijajoukolla eikä suunnitelmakiertoa eri alojen välillä tarvita.

Ota yhteyttä: Tarja Mäki

Kiinnostuitko aiheesta?

Jätä yhteystietosi alle ja kerro miten voimme olla avuksi. Otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.