Neljännesvuosisata painettua kustannustietoa

Taas on se aika vuodesta, kun on aika aloittaa valmistelut seuraavan vuoden ROK- ja KOR -julkaisua varten. Joululomien jälkeen päivitetään laskelmissa käytettyjen panoksien hinnat ja taitetaan tieto kaksiin kansiin, jotta vuoden alussa saadaan uudet, vastapainetut käsikirjat luettavaksi lukijoille.

Mittaviiva on tehnyt Rakennusosien kustannuksia ROK -kirjaa aina vuodesta 1999 alkaen. Vuoden 2023 julkaisu oli siis 25. vuosikerta. Seuraava julkaisu on taas yhtä lähempänä uutta kymmenlukua. Pitkä elinkaari mille tahansa julkaisulle, saatikka sitten vuosittaiselle kustannusjulkaisulle.

ROK sai vuonna 2010 rinnalleen korjausrakentamisen kustannuksiin perustuvan käsikirjan. Ensi vuoden julkaisu on Korjausrakentamisen kustannuksia KOR -kirjallekin jo 15. vuosikerta.

Kustannustietoa kirjoissa löytyy rakenteen ulkopinnoista aina sisäpintoihin sekä anturoista talon harjalle asti. Tiedon jäsentelyssä on käytetty Talo 2000-nimikkeistön luokittelua. Rakennusosien kustannuksien perusteet on aina avattu lukijoille panoksien hintatasolle asti. Molemmat kirjat perustuvat työ- ja materiaalipanosten päivitettyihin kustannustietoihin.

Vuosi sitten rakennuskustannuksien osaindeksien tilanteet olivat seuraavanlaiset. Vuoden alussa taas nähdään ROK- ja KOR – julkaisuista, mihin suuntaan kustannuksien kehitys on kääntynyt kuluneen vuoden aikana.

Toki meidän on muistettava, että Rakennusosien kustannuksia ja Korjausrakentamisen kustannuksia -kirjojen kustannustaso ei perustu indekseihin vaan julkaisuvuoden alussa todellisista hintalähteistä kerättyihin työ- ja materiaalihintoihin ja niiden avulla muodostettuihin rakennusosien kustannuksiin.

Comments are closed.